Bedrijfsuitje 7 Missions
Home       Caches       Zwervers       Events       Navigeren       Puzzels       Caches maken      
Bedrijfsuitjes/familieuitjes       Boek Alles over geocaching       Shop       Alles over GPS       Links      


Puzzels

En dan nu: puzzels. Bij heel veel geocaches moet je namelijk puzzels oplossen om de coördinaten van het volgende punt of de cache te kunnen bepalen. Vaak doe je dat vooraf thuis (bij mysteries), maar ook heel vaak moet dat 'in het veld'. Het begrip puzzel moet je hier trouwens breed zien. Het gaat van quizachtige vragen tot wiskundige problemen en van sudoku's tot encryptie technieken. De variatie die je tegenkomt in puzzels bij caches is eindeloos. Op deze site staan slechts een beperkt aantal voorbeelden. In het boekje Alles over geocaching vind je veel meer voorbeelden.



Een legpuzzeltje (en meer).


Meetkundige puzzels
De meetkunde is het onderdeel van de wiskunde dat zich bezighoudt met het bepalen van o.a. de afmetingen van vlakke en ruimtelijke figuren. Met name vlakke (tweedimensionale) figuren kun je gebruiken om afstanden te bepalen en locaties aan te geven. Meetkunde heet niet voor niks ook wel geometrie (aarde-meting). Het is dan ook niet zo vreemd dat er redelijk wat caches zijn waarbij gebruik gemaakt wordt van meetkunde. Een GPS heeft allerlei mogelijkheden om deze opgaven op te lossen. Ook apps zijn soms handige hulpmiddelen.







Stappenplan
Het oplossen van een puzzel kun je op veel manieren aanpakken. Daarvan is 'laten we maar eens wat proberen' misschien wel het meest gehanteerd. Die techniek met de naam trial-and-error werkt vaak heel goed. Maar als een puzzel wat taaier blijkt, is een strategie misschien een goed idee.


             Alles over geocaching: Een kenduko

             Een Kenduko.


Stap 1. Bepaal om wat voor soort puzzel het gaat en wat het uiteindelijk op moet leveren (een getal van 0 en 9, of een coördinaat en een bepaald positieformaat).

Stap 2. Probeer de puzzel op te lossen


Alles over geocaching: Een rebus
Een rebus.

Stap 3. Beoordeel of het antwoord klopt. Soms is dat zo wel duidelijk. Zo niet dan kun je het controleren. Bij Mysteries kan dat vaak door de coördinaten te controleren m.b.v. een op de cachepagina opgenomen geochecker. Als die niet voorhanden is of je in het veld aan het puzzelen bent, kun je de coördinaten in je GPS te zetten en kijken of de uitkomst logisch is (bijv. niet midden in een meer uitkomt).

En als het helemaal niet lukt? Als het je niet lukt om de puzzel op te lossen dan kun je de puzzel even wegleggen en een paar dagen later nog eens proberen. Vaak lukt het dan opeens wel.


Alles over geocaching: Een puzzel

Rekenen is soms lastiger dan je denkt.

En als het dan nog steeds niet lukt? Probeer een hint van de maker te krijgen, probeer een hint te krijgen van een cacher die de cache al gedaan, of lees het boekje Alles over geocaching eens.




Vragen, raadsels, rebussen
Geocachers gebruiken allerlei soorten puzzels die je bijv. ook in de krant of op tv tegenkomt. Dat kan gaan om 'eenvoudige' vragen zoals A is de naam van de film die Bo Derek beroemd maakte tot Sudoku's, rebussen en raadsles, maar ook rebussen en legpuzzels.


Alles over geocaching: Een puzzel

Een raadseltje.

Schriften en getalsystemen
Een schrift is een methode om taal grafisch weer te geven en zo een boodschap vast te kunnen leggen en over een afstand (in plaats en/of tijd) te kunnen vervoeren. Een getalsysteem is net zoiets, maar is puur bedoeld om een getal weer te geven. Bij geocaching krijg je regelmatig een op het eerste gezicht onleesbaar stuk tekst. Dat blijkt dan te gaan om een aanwijzing in een ander schrift of getalsysteem.



             Een QR-code.


Cryptografie
Cryptografie is het versleutelen van informatie met als doel dat het door buitenstaanders niet meer is te begrijpen. Het versleutelen van de boodschap heet encryptie en het weer terug ontsleutelen van de boodschap heet decryptie. Bij geocaching wordt veelvuldig gebruik gemaakt van versleutelde boodschappen. Zo worden op de cachepagina de Additional Hints geëncrypt. Daarnaast bestaan er veel caches (mysteries) waarbij de maker cryptografie heeft gebruikt om aanwijzingen over de locatie van de cache te verbergen.


Alles over geocaching: Een puzzel

Monoalfabetische substutie (ROT13).

Steganografie
Bij steganografie wordt een bericht niet versleuteld, maar 'slechts' verborgen in een onschuldig ogende object. Dat kan heel ingenieus.


Een verborgen boodschap in een plaatje.



 

  Alles over geocaching     
    e-mail: info@raffen.nl - telefoon: 06-3020-3090



<!--Begin RAFFEN webdesign pagina voor oude browsers--> <p><font face="verdana,arial,helvetica" color="#CCCCCC" size=5> <b>Alles over geocaching</b> <font face="verdana,arial,helvetica" color="#FFFFFF" size=2><p> Alles over geocaching is de site waaop je informatie vindt over geocaching (schatzoeken met een GPS). Je vindt er informatie over gps ontvangers, cachen, caches, trackables, geocoins, travel bugs, GPS, navigeren, puzzels, een cache maken, geocaching events, goodies en nog veel meer. Ook vind je hier informatie over het boek Alles over geocaching, ISBN 978-90-813554-2-1 van Jaap van Raffe en Tineke de Boer. <p> Trefwoorden: geocaching, schatzoeken, GPS, gps ontvangers, cachen, caches, trackables, geocoins, travel bugs, GPS, navigeren, puzzels, een cache maken, geocaching events, goodies, boek Alles over geocaching, ISBN 978-90-813554-2-1, Jaap van Raffe, Tineke de Boer