Bedrijfsuitje 7 Missions
Home       Caches       Zwervers       Events       Navigeren       Puzzels       Caches maken      
Cursus geocaching       Boek Alles over geocaching       Shop       Alles over GPS       Links      


Caches maken

Je hebt geocachers die caches zoeken en je hebt geocachers die het ook nog leuk vinden om een cache te maken. Als jij er daar een van bent, dan is deze pagina handig. Hier beschrijven we waar je aan moet denken als je een cache wilt maken en geven we een aantal tips.


Alles over geocaching: Een nestkast
Voor vogels of voor cachers?


Uitgangspunten
Wij hebben inmiddels een groot aantal caches gemaakt. Bij het bedenken, maken en uitzetten van een cache hanteren we een aantal uitgangspunten.

1. Probeer een cache te maken die iets eigens heeft.

2. Maak iets waar anderen plezier aan kunnen beleven.

3. Hou rekening met de caches van anderen.

4. Respecteer de omgeving, de natuur en de eigendommen van mensen.

5. Denk altijd aan jouw en andermans veiligheid.

6. Voorkom een rip (een vernieling van je cache).

7. Zorg dat de cache voor jezelf makkelijk bereikbaar is.
Stappen
Zelf een cache maken gebeurt in een aantal stappen.

Een thema bedenken. Bedenk wat je wilt uitdragen met je cache.

De cachecontainer kopen/maken. Een belangrijk onderdeel van de cache is de cachecontainer. In de container moet in ieder geval een logboekje. Goodies zijn optioneel.

De cachelocatie bepalen. Waar verstop je de container?

Toestemming vragen. Als je weet waar je je cache wilt neerleggen, wordt het tijd dat je toestemming gaat regelen met de eigenaar van het terrein waar de cache moet komen.

Alles over geocachen - Een aanwijzing in een pvc buis.
Een aanwijzing verstopt in een PVC-buis.

De cache verstoppen. Denk aan de uitgangspunten.

Tussenpunten bepalen. Bij een multi-cache moet je een route naar de cache uitzetten.

Opdrachten verzinnen. Bij het opzetten van een cache moet je ook bedenken hoe zoekers de coördinaten van de punten kunnen bepalen.

Atributen maken. Een cache krijgt iets eigens als je zelf attributen (aanwijzingen) maakt.

Punten markeren. Voor elk punt van je cacheroute (van parkeerplaats tot de cachecontainer) moet je bepalen wat de coördinaten zijn. Dat is een kwestie van markeren.
De cache aanmelden
Als de cache klaar is of bijna klaar, kun je hem aanmelden bij Groundspeak. Daaarvoor moet je het registratieformulier opvragen en invullen.

Klik hier om je cache aan te melden.

Het registratieformulier kent een groot aantal velden. Je moet o.a. aangeven wat het type is, hoe moeilijk de cache is, wat de naam moet worden en wanneer de cache geplaatst wordt. Daarnaast moet je nog de beschrijving maken. Die kan erg uitgebreid zijn. Met HTML kun je de tekst opmaken.

Alles over geocaching: Registreren / aanmelden van een cache
Het aanmelden van de cache doe je door online een registratieformulier in te vullen.

Nadat de basis informatie in het registratieformulier is ingevuld, moet je daarna nog apart een aantal (icoontjes) selecteren die op de cachepagina moeten worden weergegeven en de cache enigszins beschrijven. Ook moet je alle waypoints van de cache (ook de parkerplaats en de tussenpunten) nog vastleggen in het systeem. En als dat ook gedaan is, kun je de cache laten beoordelen door een reviewer van Groundspeak. Die keurt hem goed of geeft je nog een aantal verbeterpunten. 

  JaTi : Alles over geocaching     
    JaTi - e-mail: info@jati.nl - telefoon: 06-1240-1550<!--Begin Walla Walla webdesign pagina voor oude browsers--> <p><font face="verdana,arial,helvetica" color="#CCCCCC" size=5> <b>Alles over geocaching</b> <font face="verdana,arial,helvetica" color="#FFFFFF" size=2><p> Alles over geocaching is de site waaop je informatie vindt over geocaching (schatzoeken met een GPS). Je vindt er informatie over gps ontvangers, cachen, caches, trackables, geocoins, travel bugs, GPS, navigeren, puzzels, een cache maken, geocaching events, goodies en nog veel meer. Ook vind je hier informatie over het boek Alles over geocaching, ISBN 978-90-813554-2-1 van Jaap van Raffe en Tineke de Boer. <p> Trefwoorden: geocaching, schatzoeken, GPS, gps ontvangers, cachen, caches, trackables, geocoins, travel bugs, GPS, navigeren, puzzels, een cache maken, geocaching events, goodies, boek Alles over geocaching, ISBN 978-90-813554-2-1, Jaap van Raffe, Tineke de Boer